BLOGG

Hindrik Wolff och hans identiska tvilling John Swartz

Publicerat
15 juni 2024

Bakgrunden till detta inlägg är ett porträtt av Hindrik Wolff, ett som hängde i min morfar Sven Lidmans arbetsrum på Lidhult nordöstgård (Hindrik Wolff var Sven Lidmans farmors far). Portättet är numera i min ägo och publicerat här på Lidmanarkivet: #287.

Detta porträtt är viktigt för resten av detta blogginlägg så lägg detta på minnet.

I Lidmanarkivet finns flera brev skickade till och från fabrikören John Swartz, alla till eller från Sven Lidman eller dennes hustru Ebba Annerstedt.

John Swartz har nu förärats med en Wikipedia-artikel, som dessutom innehåller ett porträtt av honom. Och vem porträtt är det som visas? Om det minsann inte är samma porträtt som hängde i Sven Lidmans arbetsrum på Lidhult nordostgård.

Det hela skapade lite... dissonans, jag kliade mig i huvudet och ställde mig frågan: är porträttet av Hindrik Wolff eller John Swartz? Kan det vara så att jag under hela min uppväxt vandrat förbi ett porträtt som alla trodde var av Hindrik Wolff, när det faktiskt var ett av John Swartz?

Wikipedia kan naturligtvis ha fel de med så jag försökte göra en sorts trolighetkalkyl. Dock visade sig dock rätt snabbt att John Swartzs porträtt tillhörde Nationalmuseum och då specifikt Gripsholm slott (huruvida porträttet faktiskt hänger på dess väggar vet jag inte). Jag utgår från att de har hyfsad koll på sin konst och att porträttet faktiskt är av John Swartz, och inte Hindrik Wolff.

Jag misstänker att Sven Lidman eller Ebba Annerstedt fick porträttet av John Swartz, och att någon, efter deras bortgång, inte visste vem porträttet var av men gissade på att det var ett porträtt av Hindrik Wolff (det finns en viss likhet, jämför med bild #3676).

Så kan det gå...

Inte helt osökt kommer jag att tänka på en liknande historia som finns nedskriven i "Lågan och lindansaren", denna gång om Hindrik Wolffs farfar, Johan Bernhard Wolff. Tydligen så förväxlades ett porträtt av denne med ett porträtt på Gustaf III:s mördare Jacob Johan Anckarström (LÄS MER: Primitivus piggelin, Pingstpastor).

Förutsatt att denna historia stämmer, så verkar våra Wolffska anor ha en vana av att få sina porträtt förväxlade; ibland med fabrikörer från Norrköping, ibland med kungamördare.

Bloggen

Bilder

Profiler


Ingrid Melander
(1884-1960)


Brita Otterdahl
(1890-1987)


Carl Lidman
(1887-1947)


Gerhard De Geer
(1819-1876)


Regina Grill
(1854-1936)


Ina Grill
(1858-1926)


Bibi Lidman
(1928-2020)


Hedvig De Geer
(1857-1934)


Sam Lidman
(1981-)


Claes Grill
(1817-1907)