BLOGG

Arkiv: En resekista från Johan Lidman, 1840-1905

Publicerat
21 september 2021

För några dagar sedan började jag att gå igenom en resekista som en gång i tiden tillhörde Johan Lidman och som lånats ut till mig av Göran Lidman, Johan Lidmans sonsonsson.

På kistan sitter en lapp med texten "Ekendal, J. Lidman". Men dess resande dagar är över. Dock har en ny resa ironiskt inletts: den genom generationerna. Detta kan man enkelt se genom att tillskott har gjorts efter Johan Lidmans död: papper tillhörande sonen G-A Lidman, samt en mapp där det står "Gösta, att gå igenom" (Gösta Lidman det vill säga, Johan Lidmans sonson), och nu har den utlånats till mig, av Göran Lidman (Johan Lidman sonsonsson, som sagt).

Arbetet innebär att gå igenom kistans innehåll för att försöka organisera och systematisera innehållet för att se vad som kan publiceras på Lidmanarkivet.

Det finns ett antal bilder, huvudsakligen från Ekendal, och eftersom bilder alltid är enkla och roliga att organisera, så har jag nu publicerat dessa (se nedan).

Ett av de mer originella dokumenten (se #2006), en kopia(?) av den order som inledde Slaget vid Svensksund, underskriven av Otto Henrik Nordenskjöld. Detta var gåva från Adolf Erik Nordenskiöld till Johan Lidman, troligtvis i och med uppsättandet av Vegastenen (denna var till minne av Vegaexpeditionen som Adolf Erik Nordenskiöld hade lett). Dokumentet knyter ihop, om än på ett något metafysiskt sätt, de två monument som Johan Lidman var iblandad i att få uppsatta: Svensksundsstenen, som var till minne av Slaget vid Svensksund och Vegastenen, som Adolf Erik Nordenskiöld alltså hade lett) (LÄS MER: Johan Lidman, Långa raden och två efterlämnade monument).

En annan bild som gjorde mig glad var en på en ung Hindrik Wolff, far till Johan Lidmans hustru Helny Wolff (#2008). Jag har sett en betydligt sämre version tryckt i "Blodsarv". Bilden verkar dessutom vara ett fotografi av en målning, och någonstans kanske denna finns kvar?

En annan fin bild är en på Johan Lidman, ståendes upp till knäna i snö vid Lidmanska familjegraven (#2010) och man ser det nästan helt öde landskapet i bakgrunden (idag är det full av bostadshus, se till exempel #148).

Johan Lidman var även uppfinnare, och det finns lite skisser på några av dessa (jag vet dock inte om någon av dem någonsin blev godkända). En annan ljuspunkt är en väldigt detaljerad levnadsteckning över Johan Lidmans liv som jag ska publicera så snart det går (jämför med broderns Sam Lidmans levnadsteckning i Hos Djäknebergs skapare ).

Och det finns mycket mer att gå igenom så arbetet fortsätter...

Om arkivet

Bilder

Antal bilder
41
Platser
Brunkebergstorg 9, Edeby brygga, Ekendal, Grev Turegatan 20, Lidmanska familjegraven, Linköping domkyrka

Bloggen

Bilder

Profiler


Ida De Geer
(1853-1926)


Claes Lidman
(1831-1857)


Ingrid Melander
(1884-1960)


Gerhard Lindgren
(1883-1930)


Brita Otterdahl
(1890-1987)


Regina Grill
(1854-1936)


Sigrid Lidman
(1893-1967)


Ebba Lyth
(1880-1957)


Henriette Grill
(1860-1953)


Lilian Lindgren
(1922-2006)