BLOGG

Lidmanska kopplingar i... Göteborg?

Publicerat
4 juli 2023

Familjen och jag har varit i Göteborg över helgen och bland annat besökt Liseberg. Ofta när jag är på resande fot känner jag mig som Sven Lidman på Lilla Gullborg som kunde "hela "Frithiofs saga" utantill och hade alltid ett lämpligt citat till hands" (LÄS MER: Den tredje Sven Lidman ). Fast i mitt fall handlar det inte citat från "Frithiofs saga" utan referenser till den "Lidmans sagan".

Göteborg kanske inte är den mest Lidmanska staden, men lite hade jag i huvudet redan innan: bland annat arbetade min gammelgammelfarfar Rudolf Lidman där en tid, Pekka Langer var även född där... och hade inte Lisen Lidmans son Per Sylvan och hans hustru Elsa Mattsson avlidit där? Jo, det gjorde de.

Men väl på plats och vi börjat promenera runt i staden så stötte vi (jag) på fler och fler kopplingar; några lite handfasta, en lite mer spekulativ.

De lite handfasta

Den lite mer spekulativa

Lätt illamående mellan diverse åk (en åkomma jag tyvärr lider av) så slog jag upp Lisebergs historia på Wikipedia. Där står det att namnet kommer från Johan Anders Lamberg, hemmahörandes i Göteborg, och som döpte egendomen efter sin hustru Lisa, Lisas berg, som sedermera blev Liseberg.

Detta fick mig att tänka på släkttavlan Den dubbelsidiga där det står att Sven Lidmans mormors föräldrar var Carl Fredrik Widegren och Karin Lamberg. Enligt min egna forskning hette Carl Fredrik Widegrens hustru dock Catharina Forstén (LÄS MER: Widegrenska ättlingar: Lidman, Svanelius och Ek). Men om nu släkttavlan Den dubbelsidiga har rätt (och jag fel) så tänker jag att de kan finnas en koppling mellan Karin Lamberg och Johan Anders Lamberg, det vill säga efternamnet: få hade vid 1700-talet början gått över till vad vi idag ser som efternamn, Patronymikon/Matronymikon (förälderns namn med -son eller -dotter som ändelse) dominerade fortfarande. Dessutom finns det en koppling till i alla fall Bohuslän: Carl Fredrik Widegren var född i Marstrand församling, inte så långt från Göteborg. Kanske gifte han sig i Göteborg innan han till slut blev tullförvaltare i Norrköping?

Rent kronologiskt borde Karin Lamberg ha varit född omkring 1700 och detsamma vet vi gäller Johan Anders Lamberg så kanske de var syskon? Kusiner? Samtida var de i alla fall.

Lite långsökt kanske, så mer forskning krävs.

Men oavsett: hatten av till Göteborg, Liseberg och de Lidmanska kopplingarna för denna gång.

Bloggen

Bilder

Profiler


Anna Ekeberg
(1847-1935)


Sven Lidman
(1921-2011)


Ina Grill
(1858-1926)


Edvard Liedman
(1876-1955)


Gerhard De Geer
(1819-1876)


Ulla Appelquist
(1929-2018)


Axel Löthner
(1833-1887)


Wilhelm Jubell
(1858-1902)